Építésaktivitás vizualizálva – Magyarország

A posztot és a tableau viz-t összeállította: Gáspár János, Buildecon

EBI-dataviz-teljes-építési-piac

Korábban írtunk már ezen a blogon is az EBI Építésaktivitási Jelentésről, amikor bemutattuk ezen kutatásunk első eredményeit. A kutatás lényege, hogy egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki amelyek új, naprakész információt hordoznak az építési piac szegmenseinek aktuális alakulásáról. Most egy következő szintre léptünk.

Röviden a legfontosabbak:

  • A vizualizációval a három mutatószámunkat, (1) Aktivitás-Kezdés, (2) Teljesítmény, (3) Aktivitás-Befejezés, összefüggéseiben mutatjuk meg.
  • Az Aktivitás-Kezdés, hasonlóan az építési engedélyhez, un. előidejű mutatószám, azaz rövidtávú előrejelző képessége van. Az Aktivitás-Kezdés alakulása meghatározza, hogyan fog a Teljesítmény és az Aktivitás-Befejezés alakulni.
  • Az építési piac minden szegmensére látható, hogy milyen értékben indultak el kivitelezési munkák, hogy ez milyen Teljesítmény és milyen befejezési értéket eredményez. A legürdülő menük segítségével több részpiac, illetve több szegmens egyszerre is vizsgálható.
  • Érdemes teljes képernyős módban nézni, a jobb alsó sarokban lévő  ikonra kattintva tud erre a nézetre váltani.
  • 2018 3. negyedévről készült jelentés mögötti adatokat jelenítettük meg. Az azóta eltelt negyedévekről folyamatosan frissítettük a vizualizációt. Ha érdekli a legfrissebb, 2019 1. negyedéve, vagy bármilyen kérdése van, kérem írjon nekünk: ebi@ibuild.info.
  • Az alapadatok, vagyis az egyedi építési projektek forrása az ibuild.info, a mutatókat és az aggregálás módszertanát az ELTINGA és a Buildecon közösen dolgozta ki.

Leave a Reply